Unngå nupping på tekstilmøblene dine

Nupping på tekstilmøbler er et vanlig problem som mange av oss har opplevd. Det er frustrerende å se de små klumpene av fibre som dannes på overflaten av sofaer, stoler eller andre møbler. Derimot finnes det en rekke tiltak som kan bidra til å forebygge og minimere nupping på tekstilmøblene. I denne artikkelen vil vi utforske noen effektive tips for å unngå nupping etter beste evne.

5 tips for å unngå nupping

Forstå hvorfor tekstilene nupper:

To hovedtyper av nupping kan påvirke tekstilmøbler: nupper og fremmedpilling. Nupper oppstår når overskuddsfibre fra tekstilet samles og danner små knuter. Dette kan være vanlig i begynnelsen, spesielt med ullmøbler. Heldigvis er det enkelt å fjerne nupper ved hjelp av en nuppefjerner, og de vil gradvis avta med tiden.

Fremmedpilling, derimot, involverer ikke selve tekstilet, men snarere fremmede fibre fra klær, tepper, puter, støv og lignende som fester seg i møbelstoffet. Dette oppstår når møblene brukes, og friksjon skaper en grobunn for dannelse av nupper. Hvis du oppdager fremmedpilling, kan du ta grep ved å bruke en nuppefjerner, rense sofaen med en egnet tekstilrens og deretter påføre tekstilbeskyttelse.

test

Velg høykvalitets tekstiler:

For å unngå nupping på møbler er det avgjørende å investere i tekstiler av høy kvalitet. Møbler med slitesterke stoffer som er spesifikt designet for å motstå nupping og slitasje, som mikrofiber, bomullsblandinger, lin og ulike syntetiske fibre, er gode alternativer. For å bedre forstå hvor slitesterkt et møbelstoff er, gjennomgår de fleste møbelstoffer en Martindale-slitasjetest. For ulike bruksområder er det anbefalte martindale-nivået som følger:

 • For lett privat bruk bør tallet være fra 10 000, og for hard bruk fra 15 000.
 • På kontorer anbefales et martindale-nivå fra 25 000 for lett bruk og fra 35 000 for hard bruk.
 • Offentlige rom som t-baner, kinoer, teatre eller restauranter bør ikke ha et martindale-tall under 30 000.

En annen faktor som er viktig for å bedømme nupping er "pilling resistance" eller motstandsdyktighet mot nupping. Grad av nupping vurderes ved å sammenligne testede prøver med visuelle standarder, som kan være faktiske stoffer eller fotografier av stoffer som viser ulike grader av motstandsdyktighet mot nupping. Den observerte motstanden rapporteres på en skala fra 5 til 1.

Sofa fra Fagmøbler

Vedlikehold møblene dine

Å bevare tekstilmøblene og motvirke nupping krever vedlikehold. Her er våre anbefalinger:

Støvsug møblene

Start med å etablere en støvsugerutine som danner basisen. På samme måte som støv finner veien til gulv og bord, legger det seg også på møblene over tid. Derfor er det smart å inkludere regelmessig støvsuging i din møbelpleie. For ideelle resultater bør møblene støvsuges ukentlig, men kan også gjøres hver 14. dag for å holde støvet i sjakk. Hvis du nettopp har kjøpt nye møbler, bør du vurdere å gi dem en omfattende støvsuging etterfulgt av en beskyttende behandling med tekstilbeskytter før du tar dem i bruk. Tekstilbeskytteren skaper en usynlig barriere som avverger flekker og søl, og samtidig gjør det enklere å opprettholde deres friske og rene utseende.

Rens møblene jevnlig

Etterhvert trer neste skritt i pleierutinen i kraft - tekstilrensing. På samme måte som du vasker klærne dine eller sengetøyet, bør du også vaske møblene dine. Selv om møblene bare brukes i noen få timer om dagen, tilsvarer det hundrevis av timer i året. Støv, fett fra mat, smuler og svette kan samle seg i møblene og bidra til slitasje. Når overflaten blir fet, kan fiber fra klær, puter og tepper feste seg lettere og danne nupper. For å unngå dette, bør du regelmessig:

 1. Rengjøre møblene. Følg alltid produsentens retningslinjer for vasking og bruk et mildt vaskemiddel. Unngå overbelastning av vaskemaskinen, da dette kan føre til unødig friksjon mellom fibrene.
 2. Tørk møbeltrekk og putetrekk på lufttørking for å minimere slitasje.
 3. Bruke impregnerende og beskyttende midler som passer for stofftypen.

Vi anbefaler en slik behandling omtrent to ganger årlig, etterfulgt av en ny runde med tekstilbeskyttelse.

Sofagruppe fra Fagmøbler

Unngå gnidning og friksjon

Møbelpleie går langt utover det å bare holde overflaten ren. En viktig faktor som kan bidra til nupping på tekstilmøbler er gjentatt gnidning og friksjon. Her er noen eksempler på faktorer som forårsaker gnidning og friksjon:

 1. Dersom deler av tekstilet gnisser mot noe annet, slik som sofabord, dører eller annet.
 2. Tekstilet på klærna dine, kan føre til nupping på grunn av kontinuerlig friksjon. I tillegg er det verd å merke seg at visse tekstiler har en høyere tendens til å fremprovosere nupping enn andre.
 3. Grovere tekstiler, inkludert ull eller treningstøy, kan intensivere friksjonen og dermed akselerere nupping.
 4. Eksterne faktorer slik som våre kjæledyr, kan også spille en rolle i nupping. Hår og klør kan føre til dannelse av knuter i tekstilfibrene og dermed bidra til nupping.
test

Energikilder


Fire energikilder virker nedbrytende på tekstiler og lær:

 • Lysenergi fra sol og lamper.
 • Varme fra varmekilder og romtemperatur.
 • Kjemisk energi fra forurensning som smuss og matfett.
 • Mekanisk energi fra vanlig bruk som slitasje på kanter og sømmer.


Ikke mange vet at også inneklimaet kan også spille en betydelig rolle i vedlikeholdet av dine tekstilmøbler. Moderne hus har ofte lav luftfuktighet, spesielt om vinteren når dørene ofte er lukket. Dette kan påvirke syntetiske tekstiler negativt. Hvis du merker at møbler og klær blir elektriske, kan det være et tegn på lav luftfuktighet. Ideell luftfuktighet ligger mellom 40 og 60%. For å måle dette kan du bruke et hygrometer og justere miljøet deretter. Lav luftfuktighet i omgivelsene kan tørke ut fibrene i tekstilet, noe som gjør dem mer skjøre og utsatt for nupping.

En annen energikilde som påvirker tekstilet er varme, og de ulike fibrenes tålegrense for varme. Tenk for eksempel på kombinasjonen av fibre som ull og polyester. Polyester kan tåle temperaturer over 100 °C, mens ulls toleransegrense ligger på 35 °C. Vår egen kropp har en indre temperatur på rundt 37 °C, men overflaten av huden ligger nærmere 28 °C. Ofte sitter vi stille over lengre perioder, noe som kan føre til opphopning av varme. Når vi så begynner å bevege oss, produserer friksjon ekstra varme som lett overstiger ullfibrenes grense på 35 °C. Resultatet er at ullfibrene begynner å krølle seg, mens polyesterfibrene forblir intakte. Merk at husdyr har en høyere kroppstemperatur, vanligvis mellom 38-40 °C, avhengig av deres aktivitetsnivå. Når husdyr hviler på bestemte møbler over lengre tid, er det ikke uvanlig at nupper dannes på grunn av den økte varmen og friksjonen som oppstår.

test

Produkter for å unngå nupping

En effektiv løsning for å forebygge nupping er bruken av Ernst P Universal Protector med silikon. Silikonet demper friksjonsvarmen, noe som reduserer risikoen for å nå 35 °C-merket. Samtidig gjør silikonet fibrene glattere, noe som hindrer fremmedfibre i å feste seg så lett og gjør det enklere å støvsuge dem bort. Dette gjelder også for fibrene som kommer ut fra stoffet, innenfra.

En betydelig fordel er at impregneringen også fungerer som et antistatisk middel, da den er basert på fett. Vær oppmerksom på at denne impregneringen ikke inneholder PFAS. I tillegg til disse fordelene har Ernst P Universal Protector også UV-beskyttelse med et heldekkende SPF 11-filter, som bidrar til å beskytte tekstilene mot solskader.

Det er verdt å merke seg at silikonet som brukes i dette produktet, er av samme type som finnes i hårbalsam, men det er vaskbart og vil derfor ikke bli værende permanent i tekstilet. Denne typen silikon gjør fibrene smidige, på samme måte som håret vårt når vi bruker balsam.

Vi anbefaler å behandle (rense og beskytte) møblene 2-4 ganger i året, avhengig av bruksmønsteret. Det er viktig å rengjøre plagget før impregnering. Spesielt egnete rengjøringsmidler for dette formålet er Total Clean eller Textile Shampoo.