Ta vare på hudmøblene dine

Hud er et naturlig og vakkert materiale til bruk på møbler. Her får du tips og råd til hva du kan gjøre for at hudmøblet ditt bevarer sin originale kvalitet.

Det er uunngåelig at hudmøbler etter hvert endrer utseende. Med tiden får hudmøbler sjarm og et unikt særpreg som møbelkjennere vet å verdsette. Men dette må ikke blandes sammen med manglende pleie av huden som vil forringe utseende, sittekomfort og verdi. Om du følger rådene i denne artikkelen, vil du kunne glede deg over et kvalitetsmøbel i mange år.

 

Varme og UV-stråler

Tips! Ikke plasser bærbar-PC direkte på hudmøblet, da varmen fra batteriet kan skade huden.

Hudmøbler kan falme, tørke ut eller sprekke når de plasseres i direkte sollys eller for nært en varmekilde. Du bør unngå at møblet plasseres innenfor en meter fra nærmeste peis, radiator eller varmeovn. Skygg for med gardiner eller persienner om hudmøblet må plasseres nær solrikt vindu, ettersom UV-ståler setter i gang en kjemisk reaksjon som gjør at huden falmer og fibrene brytes ned.

 

Et tips til bedre inneklima

Hudmøbler trives best med en relativt luftfuktighet på 50 %. Den lave luftfuktigheten på vinterhalvåret kan blant annet forårsake krakelering, det vil si at huden sprekker. Foruten å gi hudmøblet pleie, kan du også gjøre litt for å bedre selve inneklimaet. Det er påvist at grønne planter forbedrer inneklimaet ved å tilføre oksygen og bedre luftfuktigheten. Foruten at hudmøblet trives bedre, får du en positiv helsegevinst.

 

Firbeinte familiemedlemmer

Hudmøbler er ikke beregnet for firbeinte familiemedlemmer. Om du for eksempel tillater hunden å komme opp i sofaen, vil dette vil redusere levetiden på møblet. Spytt kan gjøre uopprettelig skade på huden, for ikke å nevne skitten pels og klør. Husk at skader fra husdyr ikke gir rett til reklamasjon.

 

Lyse hudmøbler og dongeribukser

Tips! Unngå å legge fra deg aviser eller tegneseriehefter på lyse hudmøbler. Trykksverten fra disse kan i verste fall smitte av på møbelet ditt.

Nye dongeribukser har gjerne overskuddsfarge som i verste fall kan smitte av på lyse hudmøbler. Det er derfor viktig at du ikke setter deg i skinnsofaen før du har vaske dongeribuksen for første gang. Knapper og glidelåser kan også forårsake rifter i overflaten. En hyggelig nyhet er at du kan kjøpe møbelpleieprodukt som forhindrer fargeavsmitting. Rådfør deg gjerne med betjeningen hos Fagmøbler for å velge riktig produkt til ditt møbel. 

 

Å nei, glemte jeg det igjen?

I en travel hverdag nedprioriterer de fleste regelmessig rengjøring og vedlikehold av hudmøblene. Kanskje er årsaken til dette at hud er kjent som et svært slitesterkt materiale? Uansett årsak synes folk å glemme at hud også er et porøst materiale. Dette innebærer at det er spesielt sårbart for fett, støv, skitt, røyk og svette.

 

Hva skjer når huden i en sofa sprekker?

De fleste hudmøbler leveres med en form for overflatebeskyttelse, men denne brytes etter hvert ned dersom den ikke får regelmessig rengjøring og etterbehandling. Etter langvarig bruk vil fibrene i huden miste styrke, elastisitet og til slutt løse seg opp. Det er dette som skjer når en skinnsofa blir hard og begynner å sprekke.

 

Fett og smuss på armlener og nakkeputer

Armlener og nakkeputer hvor menneskehud møter møbelhud er spesielt sårbare og bør rengjøres oftere. Avsondring fra svette, fett og smuss er det som tærer mest på hud. Nakkestøtten utsettes i tillegg for hårprodukter som inneholder kjemikalier og fett. Dette vil over tid bryte ned hudens naturlige beskyttelse som kan føre til avfarging og mørke fettflekker på hudmøbelet ditt. Resepten for å unngå dette er at du er ekstra påpasselig med å rengjøre disse områdene.

 

Regelmessig rengjøring

Tips! Du må aldri bruke mikrofiberklut på hud, pvc eller bycast; da dette vil trekke ut den naturlige oljen i huden.

Hudmøbler bør rengjøres regelmessig uke med støvsuger eller klut. For å unngå å skrape opp møbelet med støvsugeren, kan du benytte et mykt endestykke som for eksempel en kost. Benytt en lett fuktet klut eller skinnrens for å tørke bort skitt og smuss som har samlet seg opp over tid. Tørk over med et tørt håndkle etterpå, for så å la hudmøblet lufttørke. Prøv først på et lite synlig sted for å se om huden absorberer væten. Om dette er tilfelle bør du kun benytte en tørr klut ved rengjøring.

 

Opptørking av væske

Om du skulle være så uheldig å søle væske på et hudmøbel, bør du umiddelbart tørke opp væsken med en absorberende klut. For å unngå å dra væsken utover bør du trykke kluten ned til hudmøblet fremfor å dra den frem og tilbake. La deretter møblet lufttørke.

 

Flekkfjerning

Du må aldri bruke såpe, rensemiddel eller ammoniakk for å fjerne flekker på hudmøbler. Dette kan faktisk gjøre større skade på hudmøblet enn flekken i seg selv. Forsøk først å fjerne flekken med en lett fuktet klut. Om dette ikke fungerer, kan du benytte skinnrens. Dette får du kjøpt i de fleste møbelforretninger.

 

Unngå skadelige skinnpleieprodukter

Hud skal pleies for å unngå at den tørker ut, krakelerer eller tar skade på annen måte. Men unngå alle former for kjemikalier og skinnpleieprodukter som inneholder silikon. Disse er kjent for å tørke ut huden. Med så mange skinnpleieprodukter på markedet kan det ofte være forvirrende å vite hvilke som er skadelige. Konsulter gjerne betjeningen hos Fagmøbler dersom du er i tvil.

 

Impregnering

Ettersom garveriene er pålagt strenge miljøforskrifter er ikke holdbarheten på hud det den en gang var. Dette gjør det enda viktigere å være påpasselig med rengjøring og vedlikehold av hudmøblene om de skal holde seg fine år etter år. Selv om alle hudmøbler leveres med en form for overflatebeskyttelse, anbefaler vi at du impregnerer hudmøblet ditt før du tar det i bruk. Deretter bør huden etterbehandles en til to ganger i året. Rådfør deg gjerne med betjeningen hos Fagmøbler om du er i tvil om fremgangsmåte eller ønsker hjelp til å velge riktig skinnpleieprodukt.

Ta deg tid til å finne ut hvordan du best tar vare på møblene dine - det lønner seg! Les informasjonen som følger med ditt nye møbel nøye, og sjekk vår vedlikeholdsveiledning.


Hvordan ta vare på tekstilmøbler     Hvordan ta vare på tremøbler

Kundeklubb