Tips og råd om tremøbler

Få tips til hvordan du kan behandle tremøbler med ulik overflatebehandling, slik at du får glede av møblet ditt i mange år fremover.


Det ideelle inneklima

Tre er et levende materiale som påvirkes av temperatursvingninger, luftfuktighet og lys. For høy luftfuktighet kan føre til fordreininger og muggvekst. På den annen side kan lav luftfuktighet, varmeovner og direkte sollys føre til sprekkdannelser i møblet. De store variasjonene som følger årstidene gjør det spesielt vanskelig å holde et stabilt inneklima. Faktisk bør temperaturen i rommet ligge omkring 21°C med en relativ luftfuktighet omkring 50 %. Men med regelmessig renhold og behandling kan du sikre at møblene dine holder seg like fine år etter år.

Unngå ujevne farger på møblet ditt

Det er uunngåelig at tremøbler over tid endrer noe farge, men også den første tiden kan det forekomme fargeendringer ettersom møblet trenger tid til å akklimatisere seg. For å unngå ujevne farger bør du derfor ikke legge duk eller andre pyntegjenstander på bordet første halvannen måned. Det er også viktig at du skjermer møblene dine fra direkte sollys, ettersom UV-strålene vil kunne forringe både fargetoner og utførelse.

Hva er ubehandlet og behandlet overflate?

Når det gjelder tremøbler skiller man gjerne mellom ubehandlet og behandlet overflate. Normalt vil en ubehandlet overflate innebære at møblet ikke har vært overflatebehandlet. Kun unntaksvis vil ubehandlede overflater også omfatte olje eller voks, men det forutsetter at de trekker helt inn i treverket og ikke etterlater et beskyttelseslag. Behandlet overflate er overflater som er lakkert, påført olje eller voks som gir en overflate lik lakk.

Rengjøring av ubehandlet overflate

Ubehandlet trevirke er spesielt ømfintlig og bør jevnlig rengjøres. Forsøk først med rent vann og fuktet klut. Om du ikke får bort flekken, kan du prøve med vanlig såpe. Brune såper som for eksempel grønnsåpe bør unngås ettersom dette vil påvirke fargen på møblet. Husk at du alltid bør tørke over møblet med tørr klut.

Lakkerte og malte overflater

Lakkerte og malte møbler har en svært motstandsdyktig overflate som er lett å rengjøre med fuktet klut. Om flekken har satt seg kan du benytte såpevann og en godt oppvridd klut, men unngå rengjøringsmidler som inneholder løsemidler. Du kan også gi møblet ditt en ekstra beskyttelse mot riper, flekker og smuss ved å benytte møbelpolish. Dette får du kjøpt i din lokale Fagmøbler-butikk.

Behandling med voks

Voks er allment anerkjent for dens naturlig beskyttende kvaliteter. Når man behandler overflater med voks dannes et beskyttelseslag mot riper, væske, støv og forurensning. Foruten å gjøre overflaten mer lettstelt, fremhever voks de vakre strukturene i trevirket. Før du påfører voks på møblet, bør du rengjøre overflaten med en lett fuktet klut. Dette vil fjerne vannoppløselig smuss. Deretter kan voksen påføres med en ren klut.

Hva de fleste gjør feil

Den vanligste feilen folk gjør når de skal legge på voks er at de legger på alt for mye. Det er ikke skadelig for møblet om du legger på for mye voks, men alt du oppnår er å gi deg selv unødig ekstraarbeid. Med andre ord er ikke dette en arena for å bevise at du er et raust menneske.

Hvordan vokser man møbler?

Om du skal vokse lyse tremøbler, bør du velge en lys voksolje. På den måten unngår du at møblet endrer farge ved behandling. Når du har påført voksen bør du gi løsemiddelet tid til å fordampe slik at det eneste som ligger igjen er et tynt vokslag. Om du er utålmodig risikerer du å fjerne voksen når du begynner å polerere. Men du har uansett rikelig med voks siden du unngikk feilen ved å legge på for mye voks? Om du derimot venter for lenge før du begynner å polere, vil voksen bare være hardere å gni utover.

Polering og glans

Tørketiden vil variere fra produkt til produkt, men generelt kan du begynne å polere etter femten minutter. Når voksen ser tørr ut er den klar til å bli polert. Om du polerer lett vil du få en silkematt glans, mens hardere polering vil gi større glans. Husk at du alltid bør polere i treets fiberretning for å unngå fiberreisning. Hvor ofte du bør vokse tremøbler kommer an på bruk og renhold. Beskyttelsesvoksen slites ned over tid, så det kan være lurt å vokse møblet når du ser at glansen har tapt seg.

Unngå at utførelsen ser gyllen ut

Med vanlig olje eller voks kan overflaten ofte se gyllen eller lakkert ut. Dette kan du unngå om du benytter en hvitpigmentert voksolje. Denne type voksolje kan benyttes på alle treoverflater som ikke er malt eller lakkert. Vær imidlertid obs på at brukte kluter kan være selvantennende. Pakk inn brukte kluter i aluminiumsfolie eller brenn de umiddelbart etter bruk.


Ta deg tid til å finne ut hvordan du best tar vare på møblene dine - det lønner seg! Les informasjonen som følger med ditt nye møbel nøye, og sjekk vår vedlikeholdsveiledning.


Hvordan ta vare på hudmøbler   Hvordan ta vare på tekstilmøbler

Kundeklubb