Møbeltekstiler og levetid

De fleste møbler i norske hjem er tekstilmøbler, men hvordan forhindrer du unødig slitasje eller falming? Her får du råd om hvordan du kan forlenge levetiden på tekstilmøblene dine.

Forleng levetiden på møblet

Hos Fagmøbler er de aller fleste møbeltekstiler godkjent som hardbruksstoff. Det betyr at møblene har svært lang levetid ved normal slitasje. Men dessverre er ingen møbelstoffer selvrensende eller vedlikeholdsfrie. Foruten regelmessig rengjøring og vedlikehold, bør du skjerme møbeltekstilet fra direkte sollys for å forlenge levetiden på tekstilmøblene dine.

Hva er et hardbruksstoff?

Martindales slitasjetest er internasjonalt anerkjent som den mest pålitelige metoden for å bestemme et stoffs evne til å tåle slitasje og nupper. Tekstilets slitestyrke måles maskinelt ved at flere stoffprøver gnis mot et standard slitestoff. For å bli godkjent som et hardbruksstoff må stoffprøvene tåle over 25.000 omdreininger i maskinen, uten at det ryker noen tråder.

Varme og UV-stråler

Lysekthet refererer til den mengde gjennomsnittlig dagslys (unntatt direkte sollys) en tekstilfarge tåler. Dette måles i et apparat som simulerer dagslys. Men selv om de fleste møbeltekstiler tåler dagslys, bør ikke møblet plasseres i direkte sollys. En mer miljøvennlig innfargingsprosess gjør at møbeltekstiler i dag er mer følsomme for sollys og UV-stråler enn tidligere. Faktisk kan UV-stråler over tid skade selve stoppingmaterialet. Uansett kvalitet falmer og brytes tekstilet raskt ned om det plasseres i direkte sollys eller for nært en varmekilde. Av den grunn bør du unngå at møblet plasseres nær solrikt vindu eller innenfor en meter fra nærmeste peis, radiator eller varmeovn.

Tips! Benytt gjerne gardiner eller persienner til avskjerming, men vær oppmerksom på at disse ikke alltid stopper de skadelige UV-strålene.

Grønne planter i stuen

Hud- og tekstilmøbler trives best med en relativt luftfuktighet på 50%, men spesielt på vinterhalvåret kan det være utfordrende å bevare et godt inneklima. Det er påvist at grønne planter forbedrer inneklimaet ved å tilføre oksygen og bedre luftfuktigheten. Foruten at møblene dine trives bedre, får du en positiv helsegevinst.

Firbeinte familiemedlemmer

Tekstilmøbler er ikke beregnet for firbeinte familiemedlemmer. Om du for eksempel tillater hunden å komme opp i sofaen, vil dette vil redusere levetiden på møblet. Spytt kan gjøre uopprettelig skade på tekstilet, for ikke å nevne skitten pels og klør. Husk at skader fra husdyr ikke gir rett til reklamasjon.

Forebygg ujevn slitasje

En sofa med vendbare puter har gjerne lengre levetid. Snu putene regelmessig, men husk også at du bør bytte om plasseringen på putene for å hindre ujevn slitasje. Sistnevnte er et tips du bør følge, uansett om du har vendbare puter eller ikke.

Effektiv rengjøring med støvsuger

Du vet sikkert at regelmessig rengjøring og vedlikehold forhindrer at støvpartikler og smuss bryter ned tekstilfibrene. Men mange tror dette er mer tidkrevende enn det faktisk er. Faktum er at du kan forlenge levetiden på tekstilmøbler bare ved å støvsuge dem regelmessig. Benytt et munnstykke beregnet for møbler, ettersom skarpe endestykker kan forårsake skade på tekstilet. Pass særlig på overgangen mellom rygg og sete, hvor det gjerne samler seg opp støv og smuss.

Vask og fargeekthet

Enkelte tekstilmøbler har avtakbare trekk som gjør det lettere å vaske dem. Men husk å lese anvisningene på vaskelappen for å unngå at trekket krymper. Armlene og nakkepute bør vaskes oftere enn andre områder ettersom de er mest i kontakt med hud. Dette gjør dem spesielt sårbare for avsondring fra svette, fett og smuss. Benytt lunkent vann og vri mikrofiberkluten godt opp før du vasker over tekstilmøblet. Tørk over med et tørt håndkle, for så å la møblet lufttørke. OBS! Husk å undersøke tekstilets fargeekthet på et lite synlig sted før du vasker hele møblet. I tilfelle avfarging bør du kun benytte støvsuger ved rengjøring.

Tekstilrens - grundig rengjøring

Vi anbefaler at du rengjør tekstilmøblet med tekstilrens minimum annenhver måned. Benytt gjerne en vannbasert skumrengjøring som egner seg til de fleste tekstiler. Lett tilsmusset tekstil fuktbørstes med mikrofiberklut. Deretter påføres rensemidlet på tekstilet med svamp ved å benytte lette, sirkulære bevegelser. Pass på at du rengjør et avgrenset område fra søm til søm om gangen. Etter at hele møblet er rengjort, bør det tørke i minimum 4 timer før du støvsuger grundig for å fjerne eventuelle restpartikler.

Impregnering - forebyggende tekstilbehandling

Tekstilimpregnering beskytter effektivt mot flekker og forebygger unødig slitasje på møblene dine. Vi anbefaler at du impregnerer tekstilmøblet ditt før du tar det i bruk. Deretter bør tekstilet etterbehandles en til to ganger i året. Husk å sørge for god utluftning når du påfører impregneringen. Om møblet virker klissete etter angitt tørketid, skyldes dette for mye spray. Bruk en mikrofiberklut og tørk lett over tekstilet for å fjerne overflødig fett. Rådfør deg gjerne med betjeningen hos Fagmøbler om du er i tvil om fremgangsmåte eller ønsker hjelp til å velge riktig møbelpleieprodukt.

Opptørking av væske

Om du skulle være så uheldig å søle væske på et tekstilmøbel, bør du umiddelbart tørke opp væsken med en absorberende klut. For å unngå å dra væsken utover bør du trykke kluten ned til tekstilet fremfor å dra den frem og tilbake. La deretter møblet lufttørke.

Generell flekkfjerning

Fjern eventuelle flekker umiddelbart, ettersom gamle flekker er langt vanskeligere å fjerne enn nye. Du må aldri bruke såpe eller rensemiddel som inneholder løsemidler for å fjerne flekker på tekstilmøbler. Dette kan faktisk gjøre større skade på tekstilet enn flekken i seg selv. Forsøk først å fjerne flekken med en lett fuktet klut. Om dette ikke fungerer, kan du benytte tekstilrens. Dette får du kjøpt i de fleste møbelforretninger.

Nye klær og tekstilmøbler

Nye klær har gjerne overskuddsfarge som i verste fall kan smitte av på tekstilmøbler. For å unngå dette bør du vaske nyinnkjøpte klær før du tar dem i bruk. Du også kjøpe et møbelpleieprodukt som forhindrer fargeavsmitting eller vanlig tekstilimpregnering. Det beste er gjerne å forebygge problemet før det oppstår?

Tips! Vær oppmerksom på at grove sømmer, knapper, glidelåser og beltespenner kan forårsake skader eller unødig slitasje på tekstilmøbler.

Ta deg tid til å finne ut hvordan du best tar vare på møblene dine - det lønner seg! Les informasjonen som følger med ditt nye møbel nøye, og sjekk vår vedlikeholdsveiledning.


Hvordan ta vare på hudmøbler   Hvordan ta vare på tremøbler

Kundeklubb