Belysning spiller en stor rolle i hjemmene våre

Nobel på hytta

Hvordan gå frem når man skal velge belysning?

Ha en plan for belysningen

Språket gir oss en pekepinn om hvor forskjellig og mangfoldig belysning kan være: Sterkt og svakt lys, hardt og bløtt lys, varmt og kaldt lys, sollys, dagslys, leselys, arbeidslys... Ofte oppnås best resultat med en god miks av naturlig lys, effektlys, direkte lys og stemningslys.

Utseendet er ikke alt, og det er dobbelt sant når det gjelder lamper. Det er mye flott og fristende å finne i lampeavdelingen, men det er smart tenke praktisk når man skal investeres i belysning.


Bilde

Riktig lyskilde er viktig

Lyspærer er et kapittel for seg, der både type, levetid, styrke, temperatur og form har betydning. Med alle faktorene kan det hele virke litt overveldende, men det er en verden vel verdt å utforske - og spesiellt når det er så populært med synlige pærer. Valg av lyspærer har mye å si for sluttresultatet, men det viktigste å tenke på er styrken på pæren og om lyset i rommet blir kaldt eller varmt.

Bilde

Dekorpærer er blitt svært populært de senere år.

Bilde

Ofte oppnår du best resultat med å kombinere mange ulike lyskilder.

Hvilken lampe skal jeg velge?

Skal du så velge taklampe, bordlampe, gulvlampe eller vegglampe? Ofte er det beste svaret ja takk, alle sammen. Jo flere funksjoner et rom fyller, desto flere ting er det å ta hensyn til ved lyssetting. I moderne hjem med åpne løsninger er det er ikke lenger så naturlig å snakke om belysning av stue eller spisestue hver for seg. Funksjon og gjøremål bør få diktere valg av lys, ikke bare romtype.

Bilde
Bilde

Hva vil du oppnå?

Riktig belysning over spisebordet kan for eksempel være en utfordring. Bruker barna plassen til lekselesing? Det krever godt lys, mens mer dempet belysning er tingen for hyggelige middager. Dimmer er en god løsning. Riktig høyde er også viktig for lampen over spisebordet - eller sofagruppen. Du vil nok kanskje ha lampen plassert midt over bordet, men samtidig kunne se personen eller skjermen på den andre siden. Tenk først, montér etterpå.

Bilde


Bilde

Soverommet er et annet areal som bør ha flere typer lys. De fleste av oss bruker soverommet som garderobe, og da er det fint med jevnt og godt lys i hele rommet. Men her skal det også slappes av i behagelig, dempet lys. Skap stemningen med pendler eller bordlamper på nattbordet.

Godt leselys er viktig uansett hvor du krøller deg sammen med en god bok. På soverommet kan gavllampe være en fin løsning.

Odel Foss seng

Kort fortalt, ha en plan. Ta utgangspunkt i hvilke behov som skal dekkes. Tenk gjennom hva du trenger. Vi hjelper deg gjerne i butikken!