Hvordan vedlikeholde dine hagemøbler?

Det er mye skiftende vær og vind i landet vårt og de aller fleste hagemøbler som finnes i markedet har godt av litt ekstra beskyttelse. Kjøper du et hagemøbel fra Fagmøbler, kan du være trygg på at du får et møbel av god kvalitet. Her skal vi snakke litt om hvordan du tar best mulig vare på møblene dine gjennom sommeren og ikke minst gjennom vinterhalvåret når hagemøblene er stuet bort.

Isabel

Hagemøbler med Rivera hjørnegruppe u/bord beige, Sisal teppe

Oppbevaring og vinterlagring, fare for frostspreng

Dine hagemøbler tåler mye, men om du har mulighet til å oppbevare de under tak når de ikke er i bruk, så vil det være gunstig for å øke levetiden på ditt møbel. Når vinteren nærmer seg og tiden er inne for å pakke bort hagemøblene, er det flere ting å tenke på. Dette gjelder uansett hvilke hagemøbler du har.

 • Rengjør møblene før du pakker de bort og sørg for å gi de en ekstra beskyttelse. Eventuelle mekanismer (wirer, utløsere og sylindre) smøres med egnet smøreolje. Hos Fagmøbler kan du kjøpe rens og impregnering til de fleste typer hagemøbler.
 • Hagemøblene lagres frostfritt innendørs fra høst til vår. Finnes ikke den muligheten så er det viktig å sørge for at møblene beskyttes mot vær og vind gjennom vinterhalvåret, gjerne under et tak.
 • Du kan benytte et møbeltrekk av solid kvalitet, eller egnet presenning Benytter du en presenning så sørg for at luften kan sirkulere under, slik at det er god ventilasjon.
  Sett gjerne møblene opp på noen klosser, slik at de ikke står direkte på bakken.
 • Det aller viktigste når man pakker bort møblene for vinteren, er at de er helt tørre. Pakker man ned fuktige møbler, vil mugg og sopp gro gjennom vinteren og gi skjemmende utseende på møblene når de pakkes frem igjen på våren. Og kan være vanskelig å fjerne.
 • Vær også klar over at om møblene er fuktige når de pakkes bort, risikerer man «frostspreng» gjennom vinteren. Det vil si at vann på innsiden av rammene utvider seg når det dannes is, og at isen presser så mye på rammeverk at dette til slutt sprekker. Kondens kan også gi tilsvarende problemer og det er derfor viktig å sørge for at alle møblene lagres i deres naturlige posisjon, dvs. med bena ned eller at man på annen måte sørger for at innvendig vann renner ut av seg selv. De fleste av rammene har små dreneringshull på undersiden som sørger for at kondensvann etc renner ut, slik at ikke frostsprengning oppstår.
 • Vær oppmerksom på at skader oppstått på grunn av feil lagring og/eller frostspreng ikke dekkes av garanti.
 • For å se hvordan du skal vedlikeholde din pergola gjennom vinteren, les mer her.
Isabella hagegruppe fra Fagmøbler

Kunstflett

Kunstflett er et syntetisk plastmateriale som egner seg godt til utendørs bruk og til typisk norsk skiftende sommerklima. Fletten er i de fleste tilfeller montert på en ramme av lakkert aluminium. Man oppnår da en lett og veldig vedlikeholdsvennlig konstruksjon. Kjøper du kunstflettmøbler hos Fagmøbler, er du trygg på at møblene vil vare i mange år.

Vedlikehold av kunstflett

Materialet krever ikke mye vedlikehold, men som med de aller fleste typer materialer, vil regelmessig pleie og omsorg øke levetiden på møblene og sørge for at de holder seg pene og funksjonelle over lengre tid.

 • Rengjør jevnlig med et egnet rengjøringsmiddel. Dette kan du kjøpe i en av våre butikker, evt kan du benytte en mild såpeoppløsning. Det går fint å spyle møblene med hageslange, gjerne kombinert med en myk børste eller svamp, men pass på å ikke benytte for høyt vanntrykk (høytrykkspyler er ikke å anbefale).
 • Tilfør impregnering etter vask. Det er gunstig grunnet UV-beskyttelse samt at det bidrar til å gi næring til fletten (mykgjøre). Vi anbefaler å gjøre dette 3 – 4 ganger i løpet av en sesong, og som et minimum ved sesongstart om våren og ved sesongslutt om høsten.
 • Merk at plast kan bli relativt sprøtt og porøst ved kuldegrader og vi fraråder derfor å benytte møblene i vinterhalvåret. Stå heller aldri i møblene da dette gir sterk punktbelastning, spesielt uten bruk av puter.
 • I vinterhalvåret er det viktig at du lagrer møblene tørt og helst frostfritt. Har du ikke anledning til det, så sørg for å dekke de tørre hagemøblene til med møbeltrekk eller egnet presenning. Pass også på at det er god ventilasjon under møblene ved lagring.
 • Møbler med wire og sylinder for reclinerfunksjon: her må wire og sylinder oljes vår og høst med egnet smøreolje (eks 5-56/WD-40 eller tilsvarende produkter).
 • Putene kan med fordel også rengjøres og impregneres før man pakker de bort for vinteren.
  Her er det også viktig at de er helt tørre før de pakkes bort. Er de fuktige, risikerer man dannelse av jordslag og mugg ved lagring.

Hagemøbler: Miller sofabruppe med bord. Kunstflett

Aluminiumsmøbler

Aluminium egner seg godt til hagemøbler, grunnet sin lave vekt og naturlige motstandsdyktighet i forhold til rust etc. Noe falming av farge på rammeverk er normalt og må påregnes, spesielt over tid.

Vedlikehold av aluminiumsmøbler

Aluminium krever lite vedlikehold, men kan korrodere i fuktige miljøer.

 • Regelmessig rengjøring med mildt såpevann og myk børste eller svamp. Spesielt om man er utsatt for mye sur nedbør, forurensning, fugleskitt og lignende som kan etse på overflatene. Spyl over møblene med rent vann fra hageslangen for å fjerne såperester.
 • Vinterlagring innendørs og frostfritt vil gi penere møbler og lengre levetid.
 • Møbler med wire og sylinder for reclinerfunksjon: her må wire og sylinder oljes vår og høst med egnet smøreolje (eks 5-56/WD-40 og tilsvarende produkter).
 • Putene kan med fordel også rengjøres og impregneres før man pakker de bort for vinteren. Her er det også viktig at de er helt tørre før de pakkes bort. Er de fuktige, risikerer man dannelse av jordslag og mugg ved lagring.
 • Dersom det kommer overflateskade på møbelet slik at lakken fjernes, anbefales det å reparere med lakkpenn eller tilsvarende for å unngå oksydering.

Plastmøbler

Dette er i utangspunktet møbler som er svært enkle å holde ved like. Ofte er det også prisgunstige møbler hvor en ikke investerer like mye vedlikeholdsmessig omsorg som med andre typer hagemøbler. Noe falming i farge på plastmøbler er normalt og må påregnes.

Vedlikehold av plastmøbler

 • Vask møblene regelmessig med en mild såpeoppløsning og en myk børste eller svamp. Skyll med rent vann etter rengjøring for å fjerne såperester. Det finnes også egnede plastrensemidler og beskyttende vokser som forlenger levetiden og tilfører glans dersom man ønsker det.
Pergola og Atlanta hagemøbler

Utemøbler i stål

Hagemøbler i stål er robuste og ved riktig vedlikehold vil man ha glede av de i mange år.

Vedlikehold av utemøbler i stål

Møblene er lakkerte og krever normalt lite vedlikehold. Men pass på å utbedre eventuelle skader i overflaten slik at ikke møblene ruster.

 • Vask møblene regelmessig med en mild såpeoppløsning og en myk børste eller svamp. Skyll med rent vann etter rengjøring for å fjerne såperester.
 • Oppstår det skader på overflaten, sørg for å utbedre så raskt som mulig slik at ikke rust oppstår.
 • Putene kan med fordel også rengjøres og impregneres før man pakker de bort for vinteren. Her er det også viktig at de er helt tørre før de pakkes bort. Er de fuktige, risikerer man dannelse av jordslag og mugg ved lagring.

Utemøbler i kunsttre

Kunsttre (også kalt Nonwood/Aintwood) er, som navnet tilsier, et kunstig fremstilt «treverk» produsert i et syntetisk plastmateriale. Skal se ut som malt eller lakkert treverk. Benyttes ofte som bordplater, armlener etc og egner seg godt til utendørs bruk.

Vedlikehold av kunsttre

 • Materialet krever lite vedlikehold, men, som de aller fleste materialer, har det godt av litt stell.
 • Påfør impregnering på overflaten før første gangs bruk og deretter regelmessig etter behov. Det øker motstandsdyktigheten i overflaten og hindrer fett og flekker i å trenge ned i materialet. Du kan kjøpe rett produkt i din Fagmøbel butikk
 • Vask regelmessig med spesialvask du kjøper hos oss, evt benytt en mild såpeoppløsning som skylles av med rent vann etterpå.
 • Vær forsiktig med å la drikkeglass, glassvaser etc. bli stående over tid på bordplaten hvor solstrålene kan trenge gjennom. Ved sterk sol vil det kunne oppstå brennmerker («forstørrelseglass-effekten») på overflaten. Slike merker anses som selvpåført skade og dekkes ikke av garanti. NB! Fare for brennmerker (og potensielt brann) gjelder også innendørs!
Hagemøbler under en pergola. Montero utrekksbord.

Bordplater

Glass

Glass benyttes gjerne som bordplater. Vi benytter kun herdet glass. Det er et sterkt materiale, men vær oppmerksom på at det ikke tåler kraftige støt eller slag.

Spraystone

Spraystone er laget av herdet glass i bunn og belagt med en toppfinish bestående av steinfiber.

Printet glass

Består i hovedsak en herdet glassplate som er påtrykt et belegg helt i toppen av plata for å få et annet synsmessig uttrykk av glassplaten.

Keramikk

Bordplater i glass med keramikktopp eller alternativt rene keramikkplater er motstandsdyktig mot flekker og normale riper. Pass bare på å ikke utsette de for slag eller støt, noe som vil kunne medføre skjemmende merker eller uopprettelige skader.

Vedlikehold av glass, spraystone og printet glass

Materialene krever lite vedlikehold, men det er viktig å holde de rene slik at ikke søl, forurensning, sur nedbør etc. fester seg i overflaten (etseskade).

 • Rengjør glasset regelmessig med egnet rengjøringsmiddel. Vask av såperester og tørk evt opp restvann for å unngå skjønnsmessige flekker.
 • Spraystone rengjøres med mildt såpevann og en myk børste, eventuelt Multisurface cleaner. Skyll av med rent vann etterpå for å fjerne såperester. Vedlikehold av keramikk Materialet krever lite vedlikehold, men sørg for å holde det rent slik at ikke forurensning, skitt og smuss fester seg i porene. Bruk en mild såpeoppløsning og en myk børste eller klut for rengjøring, eventuelt Multisurface cleaner. Ønskes økt beskyttelse, kan materialet med fordel impregneres med egnet middel.

Isabella hagemøbler

All Weather-møbler

All Weather-møbler er utemøbler i meget høy kvalitet. Tekstilene er ofte produsert av merkevareleverandøren Sunbrella®️, hvor tekstilet har veldig god beskyttelse mot
UV stråler, nedbør og mot smuss. Skummet som benyttes
i puteinnleggene har «åpne celler» og drenerer vannet igjennom, slik at putene tørker raskt opp (QDF = hurtigtørkende skum). Rammene er laget av aluminium, noe som sikrer en sterk og lett konstruksjon uten rust-problematikk.

Vedlikehold av All Weather-møbler

Møblene krever lite vedlikehold og er i utgangspunktet veldig godt beskyttet.

 • Sørg for å holde møbelet rent.
 • Fjern ev flekker så raskt som mulig.
 • Du kan skylle av tekstilet med vann/mildt såpevann og myk børste. Spyl med rent vann fra hageslange for å skylle av såperester.
 • Vask rammen med mildt såpevann og etterskyll med rent vann for å få bort såperester.
 • Renser du tekstilet, anbefaler vi å impregnere det etterpå med egnet impregnering for hagemøbeltekstiler.
 • Unngå høyttrykkspyler, da manglende kunnskap og/eller for sterkt trykk/konsentrert stråle kan skade sømmer og tekstiler på møbelet.

Møbeltrekk

Selv om Sunbrella®️ tekstilet er noe av det beste man kan ha på utendørs møbler så anbefaler vi bruk av egnede møbeltrekk for tildekning over lengre perioder man ikke skal benytte møblene. Da skjermes de mer mot fugleskitt, kattehår, pollen, forurensning og eventuelt skjemmende svevestøv fra omgivelser. Bare så møblene er klar til bruk når du er klar!

Textilene

Syntetisk tekstil som er laget av PVC behandlet polyester. Tåler mye og er svært godt egnet til utendørs bruk. Tekstilet er «flettet» på en slik måte at vannet som oftest dreneres gjennom duken og tørker således raskt opp. Materialet kommer i flere forskjellige kvaliteter og benyttes også til trekk til rammer på sofaer, solsenger etc.

Vedlikehold av Textilene

Materialet er enkelt å holde rent og det finnes spesialprodukter både for rens og impregnering som du kan kjøpe i våre varehus.

 • Sørg for regelmessig vask. Materialet tåler godt en dusj fra hageslangen, men pass på å ikke benytt for høyt trykk da dette kan skade textileneduken.
 • Impregner regelmessig. Det øker motstandskraften mot solskader og fuktighet samt at det gjør møblene enklere å holde rene for smuss, forurensning, fugleskitt og andre påvirkninger fra omgivelsene.

Hagemøbler: Montero uttrekksbord sort

Puter og parasoller

Polyester

Polyester er et slitesterkt syntetisk tekstil med gode egenskaper for utendørs bruk. Tekstilet tåler godt varme, er relativt sterkt og stabilt i forhold til UV-påvirkning

Olefin

Olefin er også et syntetisk tekstil med meget gode egenskaper. Tekstilet er mykt og komfortabelt å sitte i, smussavvisende, slitesterkt og godt beskyttet mot UV-stråler. Noen Olefin putetrekk er vaskbare, følg vaskeanvisning på innsiden av putetrekk.

Vedlikehold av Polyester og Olefin

 • Impregner med egnet tekstilimpregnering før bruk og deretter regelmessig. Impregneringene inneholder
  UV beskyttelse, som øker levetiden og motvirker bleking. I tillegg gjør det tekstilene mer motstandsdyktige mot smuss og flekker samt vanninntrengning.
 • Støvsug gjerne putene forsiktig slik at støv og smuss fjernes.
 • Fjern flekker umiddelbart og sørg for å holde tekstilene rene. Du kan kjøpe rett type vedlikeholds produkter i våre varehus.
 • Oppbevar putene tørt når de ikke er i bruk. Må også være tørre før de evt legges i putekasse eller ligger stablet sammen innendørs.

Pergola og hagemøbler

Pergola

Vedlikehold av pergola

Pergola er laget for nordiske forhold. Aluminiumsrammen krever minimalt vedlikehold, men vasker og tørker du av den en gang innimellom holder den seg penere over tid. Aluminiumen vil naturlig falme noe over tid, spesielt hvis den er utsatt for mye sol, sur nedbør, forurensning, salt sjøluft eller fugleskitt uten å bli rengjort innimellom.

Høst og vinter må lamellene settes i 90 graders vinkel slik at nedfall som eks løv og snø ikke samles på taket. Også dersom pergola skal stå uten tilsyn over lengre tid. Husk også at lamellene ikke må dreies på ved frost og snø, da mekanismen vil kunne knekke. Ved større snøfall bør man ha tilsyn med pergola, og snø kostes skånsomt bort ved behov.

Vegger må være rullet opp når de ikke er i bruk eller under tilsyn, slik at man får minst mulig vindfang og eventuelle følgeskader av kraftige vindkast.

Smør bevegelige deler på taklamellene, dreiemekanismer og manuelle sveivemekanismer ved behov, gjerne før sesongstart og ved sesongslutt ved bruk av egnet smøremiddel. Pass på å ikke søle på møbler og sarte flater.

Utendørstepper og hagemøbler i fletting

Utetepper

Skap et lunt utemiljø ved å benytte et av våre tepper beregnet til utendørs bruk. Vi har mange tepper i forskjellige kvaliteter og prisklasser.

Håndvevd polyester

Dette er et syntetisk produkt, slitesterkt og tåler godt vind, sol og regn. Teppene har fin glans og loer ikke.

Flatvev heatset

Flatvev heatset er også et syntetisk produkt, laget av varmebehandlet polypropylenfiber. Teppene er prisgunstige, slitesterke og lette å rengjøre.

Sisal look

Teppene er laget i polypropylen med en bakside av lateks. Polypropylen trekker ikke til seg vann og lateksbaksiden gir et godt og stabilt teppe. Disse teppene kan brukes både inne og ute. De egner seg for eksempel svært godt under spisebord. Teppene er slitesterke og har enkelt vedlikehold. Tåler vann, ving og sol, men bør lagres innendørs på vinteren.

Vedlikehold av utetepper

Teppene bør spyles regelmessig med hageslangen for å fjerne skitt og støv som legger seg i teppet. Dette gjelder særlig vanskelige flekker fra f.eks. vekster eller dyr. Dersom teppet har fått flekker som ikke fjernes med vann, kan man bruke f.eks zalo på flekken. Lag en blanding med zalo og vann (ca 1 tsk zalo pr 0,5 l). Spray på området med flekk, og dytt blandingen forsiktig inn i flekken. Spyl av med hageslangen helt til vaskemiddelet er fjernet. Flekkfjerner kan også benyttes. Spør oss i butikken om vårt utvalg av vedlikeholdsprodukter. Følg bruksanvisning på pakken.

Terrassevarmere

En god terrassevarmer (gjerne kombinert med en pergola) vil gi en enda lengre utesesong og øke komforten betraktelig. Det finnes mange varianter og sjekk at den du velger passer til ditt behov.

 • Sjekk også at du har en elektrisk sikringskurs som tåler aktuell belastning fra produktet. Det er viktig at du følger produsentens anvisning nøye. Særlig avstand til brennbart materiale er viktig. Produktene kan bli varme, noe som er viktig å tenke på om man har barn i nærheten.
 • Produktene bør beskyttes mot direkte nedbør.

Vedlikehold av terrassevarmere

 • Microfiberklut fuktet og oppvridd med lunkent vann er best for daglig rengjøring. Følg ellers produsentens anbefaling.
 • Oppbevares frostfritt med god ventilasjon.

Pergola med hagemøbler på kvelden med LEDlys og lanterner

Kategorier