Hvordan vedlikeholde tremøbler

Møbler laget av tre vil alltid være unike. Tre er et naturmateriale med forskjellige nyanser, og overflatebehandlinger brukes også for å framheve ulike tresorters utseende og karakter ytterligere.

Tre som material

Tre er et levende materiale som er i en stadig forandringsprosess. Det betyr at farge og struktur kan forandre seg gjennom møbelets levetid, og noe sprekkdannelse må påregnes uten at dette nødvendigvis er å anse som en reklamasjon.

Mange tresorter kan forandre farge de første månedene. Vær derfor forsiktig med vaser, lysestaker eller andre gjenstander på overflaten den første tiden, så unngår du merker av disse.

Mye sollys forandrer fargen på alle typer tremøbler, men prosessen kan forsinkes ved å olje inn treverket godt samt beskytte det mot sollys. Merk at dette gjelder treverk som allerede er oljet, ikke voksede eller lakkerte flater.

Ved tørking og rengjøring med vann skal det kun brukes i små mengder. Miljølakk på finert treverk gjør det veldig utsatt for veskepåvirkning. Veskesøl etc. må derfor tørkes opp umiddelbart.

Massivt tre vil bevege seg i takt med luftfuktigheten i rommet hvor møbelet er plassert. Heltre trives best når luftfuktigheten ligger på ca 40%. Blir luftfuktigheten lavere enn 40% vil treverket gi fra seg fuktighet og det vil kunne oppstå sprekker. Disse sprekkene vil lukke seg igjen når luftfuktigheten øker.

Massivt ubehandlet tre må kunne puste, la derfor ikke duker i plast eller voks ligge på lenger enn 12 timer av gangen.

Ileggsplater

Dersom ileggsplater oppbevares i et annet rom med en annen luftfuktighet og temperatur, må platen tas frem i god tid slik at den kan avklimatiseres før bruk. Ved oppbevaring i et annet rom vil det også bli en annen lyspåvirkning og dermed forskjeller i utseende. Vi anbefaler at du kjøper alle ileggsplatene samtidig med bordet slik at du unngår variasjoner. Ved kjøp av ileggsplater på et senere tidspunkt vil mønster/struktur i ileggsplatene med stor sannsynlighet avvike fra bordet. Dette er ikke å anse som feil eller reklamasjonsgrunn da alle treflater er unike.

Skovby spisebord og spisestoler

Overflatebehandlinger av tre

Oljet eller ubehandlet tre

Tremøbler som er oljet eller hvitoljet må vedlikeholdes. For at treet skal beholde kvaliteten og sitt naturlige utseende, bør møblene oljes inn med en olje som inneholder voks før det tas i bruk. Deretter bør det behandles 2 til 3 ganger pr år eller ved behov. Husk å olje både på over- og undersiden av bordplaten. Oljer som inneholder voks er tørkende, og gir en behagelig og motstandsdyktig overflate. Det kan være lurt å rense bort gammel olje før ny påføres, og til dette brukes en effektiv trerens. Oljer skal ikke brukes på voksede og lakkerte overflater!

Olje regelmessig med DANISH OIL, eller med RUBINOL TREOLJE. NB! Merk at bordplater også skal oljes på undersiden. RUBINOL TRERENGJØRING for fjerning av gammel olje.

Slik bruker du Rubinol treolje
Slik bruker du Danish oil

Hvitoljede

Olje regelmessig med RUBINOL HVITOLJE. Innimellom kan man benytte RUBINOL KLAR OLJE dersom ikke økt fargepigment ønskes. NB! Merk at bordplater også skal oljes på undersiden. Bruk RUBINOL TRERENGJØRING for fjerning av gammel olje.

Hvordan bruke Rubinol hvitolje på dine tremøbler

Grå / Brunoljede Møbler

Olje regelmessig med Rubinol Grå Olje Eller med Rubinol Smoked Oil. Innimellom kan man benytte RUBINOL KLAR OLJE dersom ikke økt fargepigment ønskes. NB! Merk at bordplater også skal oljes på undersiden. Bruk RUBINOL TRERENGJØRING for fjerning av gammel olje.

Vokset tre

Tremøbler som er vokset skal kun etterbehandles med voks. Oljer kan inneholde løsemidler som løser opp voksen på overflaten. Voks gir en bedre beskyttelse enn olje, og det finnes mange typer voks på markedet. Spør i din Fagmøblerbutikk hvilken de anbefaler.

Lakkert tre

Tremøbler som er lakkerte krever mindre vedlikehold enn oljede og voksede overflater. Det finnes ulike typer lakk på markedet, og hvilken type lakk bestemmer også hvor motstandsdyktig overflaten blir mot for eksempel trykkmerker, hvite eller mørke ringer osv. Det er vanskeligere å reparere en lakkert overflate enn en oljet, men noen problemer lar seg løse, for eksempel lyse ringer i overflaten og lyse felt som er kommet på grunn av en varm kaffekopp. For å beskytte en lakkert overflate kan en påføre et lag med voks og polere med en myk klut. Bruk ikke mikrofiberkluter til dette. Dersom overflaten oppleves for blank kan en etterpå gå over med en voksbørste. Møbelpolish anbefales dersom overflaten skal etterbehandles eller friskes opp.

Det kan også oppstå små sprekker i maling/lakk i feltet mellom sammenføyde deler av møbelet fordi treet beveger seg. Dette er helt normalt på møbler i heltre og vil være mest synlig på hvite/lyse møbler. Unngå å vaske lakkert tre med skurende vaskemidler ettersom dette vil ødelegge overflaten. Følg alltid produsentens bruksanvisning!

Beskytt overflaten med SAPHIR LAKKBESKYTTER eventuelt benytt OPALIN. Ikke benytt sterke skurende vaskemidler eller microfiberklut ved rengjøring. NB! Vi anbefaler ikke Opalin ved glans lavere enn 10. Rengjøres med mildt nøytralt såpemiddel, ev tørkes av med godt oppvridd klut. Avslutt med å tørke over med tørr klut. Ved grundig rengjøring, benytt RUBINOL TRERENGJØRING. Husk å følge bruksanvisning med henhold til uttynning.

Slik bruker du Saphir på dine møbler.
Slik bruker du Opalin på dine møbler.
Trebord fra Linea

Andre overflater

Laminat

Overflater i laminat er stort sett motstandsdyktige mot flekker og søl, og krever derfor ikke mye vedlikehold. Men også på desse overflatene kan det bli flekker, og det finnes produkter på markedet for å fjerne disse. Spør i din lokale Fagmøblerbutikk.

Renses med laminat cleaner.

Stein og betong

Mange tror at stein er helt vedlikeholdsfritt, men det er det ikke. Stein er porøst og kan få flekker dersom det ikke tas vare på riktig. Bord i marmor er spesielt utsatt. Vann fra blomsterkrukker, glass og vaser kan lage hvite ringer i steinen som det ikke er mulig å få bort uten å slipe ned platen. Det finnes impregneringer og oljer for stein som kan bidra til å forebygge dette.

Beskytt overflaten med Protect marble and stone. Rengjør med Eden spraystone. NB! På marmor må det ikke benyttes syreholdig vaskemiddel.

Metall

Det benyttes mange forskjellige typer metaller til møbelproduksjon. Ubehandlet, lakkert, galvanisert, rustfritt og forkrommet stål samt aluminium er noen av de metallene som benyttes. Det er viktig å holde møblene rene. Metall rengjøres med mildt såpevann og tørkes av umiddelbart med tørr klut slik at ikke rustflekker og skjolder oppstår.

Følg alltid produsentens bruksanvisning!

Bord i marmor fra Fagmøbler

Kategorier