Hvordan velge riktig madrass?

For å oppnå en uthvilt tilstand og yte på vårt beste neste dag, er dyp søvn ansett som den viktigste fasen av søvnstadiene. Gjennom dyp søvn opplever vi en god søvnkvalitet. Når det kommer til søvnkvalitet, spiller madrassen en avgjørende rolle. Valget av madrass kan ha stor innvirkning på hvor godt du hviler om natten. Her er noen viktige faktorer du bør vurdere når du velger riktig madrass:

Barn som sover i seng

Prøv sengen

Komfort er avgjørende for en god søvnopplevelse. Noen foretrekker en fast madrass, mens andre liker en mykere overflate. Det er viktig å finne en balanse som passer din personlige preferanse, kroppens anatomi og søvnstil. Vi anbefaler at du går innom en butikk og prøver de ulike modellene som er utstilt. Prøv deretter å ligge på madrassen i 10-15 minutter for å få en følelse av hvordan sengen kjennes mot din kropp.

Et godt tips er å legge til ca. 20 cm på din egen kroppslengde for å sikre at madrassen passer til deg når du strekker deg ut. Hvis du for eksempel er 185 cm høy, bør du vurdere en madrass på 210 cm i lengde. For bredde kan det være lurt å ha nok plass til å bevege seg komfortabelt, og unngå partnerforstyrrelser.

Odel seng fra Fagmøbler

Fjærsystem og sonesystem

Det viktigste ved valg av madrass er fjærsystemet og sonesystemet. Disse elementene spiller en stor rolle i komforten og støtten madrassen tilbyr. Her er mer informasjon om fjærsystemet og sonesystemet:

Fjærsystem:

Et kvalitetsfjærsystem i madrassen bidrar til å gi riktig støtte og avlaste trykkpunkter på kroppen. Det finnes forskjellige typer fjærsystemer, slik som pocketfjærer og bonellfjærer. Pocketfjærer benyttes mest og består av individuelt innpakket fjærer som jobber uavhengig av hverandre. Dette gjør at de kan tilpasse seg kroppens konturer og gi individuell støtte til ulike deler av kroppen. Dette vil gi deg den beste komfortsen, da disse fjærene tilpasser seg din kropp både vekten og liggestillingen din. Bonellfjærer er mer konvensjonelle og er koblet sammen av en felles tråd. Bonellfjærer er derimot mer ufleksible når det gjelder tilpasning av liggestillingen din.

Sonesystem:

Sonesystemet er spesielt viktig når det gjelder å tilpasse seg forskjellige deler av kroppen. En god madrass har vanligvis separate soner for skuldre, hofter og korsrygg. Disse sonene er designet for å gi ekstra støtte eller avlastning der det trengs mest. For eksempel kan skuldersonen være litt mykere for å gi god avlastning, mens hoftesonen kan være litt fastere for å opprettholde riktig justering av bekkenet. Sonesystemet sørger for at kroppen din får optimal støtte og komfort mens du sover, og gir deg mer av den viktige dype søvnen.

Svane Kontinentalseng fra Fagmøbler

Liggestilling


Når du skal velge en madrass, er det viktig å ta hensyn til din vanlige søvnstilling. Her er noen tips basert på forskjellige søvnposisjoner:

Sidesøvn:

Mange mennesker foretrekker å sove på siden, og dette er generelt sett en gunstig stilling for ryggen. Det anbefales at når man ligger på siden skal hofte og rygg ligge i en rett linje for god restitusjon og søvnkvalitet. Hvis du sover på siden, bør madrassen ha tilstrekkelig støtte og gi god trykkavlastning for skuldre og hofter. En madrass med et godt sonesystem som tilpasser seg kroppens konturer kan være ideell. Det bør være en balanse mellom støtte og mykhet for å holde ryggsøylen i en naturlig posisjon. Dette bidrar til å forhindre trykkpunkter og ubehag.

Ryggsøvn:

Å sove på ryggen er en annen gunstig stilling for ryggen, da det gir god støtte og holder ryggraden i en nøytral posisjon. For ryggsovende er det viktig at madrassen gir tilstrekkelig støtte til korsryggen. En middels fast madrass med god avlastning kan være passende. Unngå for myk madrass som kan føre til at ryggen synker for mye, eller for hard madrass som kan føre til ubehag.

Magesøvn:

Å sove på magen kan være mindre gunstig, da det kan føre til ekstra belastning på nakke, skuldre og rygg. Hvis du foretrekker denne stillingen, kan det være lurt å velge en fastere madrass som opprettholder en nøytral ryggstilling. Dette bidrar til å unngå overdreven bøyning av nakken og redusere risikoen for urolig søvn.

Svane seng fra Fagmøbler

Test og prøv

Det er viktig å prøve madrassen før du kjøper den. Legg deg på madrassen i den posisjonen du vanligvis sover i, slik at du får en faktisk følelse av hvordan sengen vil være å sove i. Dersom du ikke ligger i din vanlige sovestilling kan sengen oppleves helt annerledes når du får den hjem! Kjenn etter om madrassen gir en jevn fordeling av vekten din og om den gir riktig støtte til kroppens konturer. Prøv å slappe av og merk hvordan madrassen føles under deg. Beveg deg rundt og prøv ulike liggestillinger for å se hvordan madrassen reagerer på dine bevegelser. Ta deg tid til å føle etter støtte og komfort.

Svane seng fra Fagmøbler

Kvalitet og holdbarhet

Vurder kvaliteten og holdbarheten til madrassen. Sørg for at den er laget av materialer av høy kvalitet som tåler langvarig bruk. Kvalitetsmadrasser bruker ofte holdbare materialer som er ment å vare lenge. For eksempel kan du se etter madrasser med avanserte fjærsystemer, og overmadrasser med høykvalitets skummaterialer eller latex.

Vi i Fagmøbler har god kunnskap om senger, og kan hjelpe deg med å finne den mest optimale madrassen for deg. Finn din nærmeste Fagmøbler butikk her.

Seng

Kategorier