Øyeblikkene rundt spisebordet er noe av det viktigste vi har

Bilde

Hverdagene hjemme hos designer og kunstner Aina Sollie Steen preges av at hennes moderne familie treffes i mange forskjellige konstellasjoner, der det eneste faste er bordet de møtes rundt.


- Jeg bor sammen med mine tre barn, men foreldrene mine kommer gjerne og plutselig innom -de bor i nærheten. Også er det kjæresten min og hans tre barn, som er her stadig vekk, og venninnene mine. Noen ganger kommer de med barn og menn, andre ganger ikke. Det er viktig med rene venninnekvelder også. Uansett hvem og hvor mange som er her, så sitter vi rundt spisebordet, sier Aina.

Når mennesker hun bryr seg om først er samlet, blir hun urolig dersom det ikke også står en pølsebit, litt ost eller godt syltetøy på bordet.


- Jeg må ha noe godt tilgjengelig i skapene, som jeg kan sette frem når noen stikker innom. Sånn er det bare, sier hun.

Bilde

Grip dagen, den er din!

Og slik er bakteppet, eller livet kan vi si, som har ført frem til det populære serviset Nella Vita Stoneware. Dette har Aina designet og skapt, og du kan nå få kjøpt det hos Fagmøbler. Det er laget av steintøy i svart eller hvitt, og består av tolv deler som kan kombineres på minst like mange måter som Ainas egen familie.

Bilde

- Nella Vita er italiensk og betyr «i livet», som i "una volta nella vita" En gang i livet. For meg betyr det at man må gripe øyeblikkene når de er der, og ofte oppstår øyeblikkene rundt bordet. De er noe av det viktigste vi har i dag, når alt fyker av gårde.

Bilde

En "italiensk" familie

Ainas forhold til Italia startet i ungdommen, da moren, som er fiolinist, holdt konsert i Sør-Italia med sitt orkester og tok familien med seg.
- Det ble starten på våre årlige familieferier til Italia, og for 25 år siden kjøpte foreldrene mine en leilighet like sør for Roma. Det er vårt samlingssted, vi er der så ofte vi kan, sier Aina. Men det var før corona. Nå er det lenge siden sist hun og familien fikk besøke stedet og leiligheten. - Det er synd at en leilighet fra 1100-tallet, som har vært fylt med liv i alle år, står tom. Jeg får helt Italia-sug i magen av å tenke på det - jeg kjenner virkelig at det er mitt andre hjem, sier hun

Bilde

- Jeg elsker å møte Fagmøblers kunder!

Ferieturene til Italia er ikke det eneste i Ainas liv som blir påvirket av corona. Som designer og selvstendig næringsdrivende merker hun det også på jobb. - Jeg hadde blant annet en rekke foredrag planlagt for Fagmøbler, som er avlyst. Jeg skulle møte kundene og snakke om mat, borddekking og livet, slik jeg gjorde i fjor. Det var fantastisk å møte så mange hyggelige folk. Mange har sett meg på TV og føler at de kjenner meg. Det rare er at jeg føler at jeg kjenner dem godt også! Det har nok noe med jobben min å gjøre, at jeg etter hvert har vært hjemme hos mange mennesker over hele landet. Disse møtene hjelper meg ut av min lille designboble og blir en "reality check". Jeg opplever at folks hjem ikke handler om design, men om mennesker. Ting skal ikke være så formfine at man ikke kan bruke dem, men heller ikke så praktiske at kosen blir borte. Det er en balansegang, sier Aina.

Bilde

Bærekraft gjennom kvalitet og varighet

Denne balanse-tankegangen har hun også brukt i utformingen av Nella Vita-serviset, som hun selv dro til Italia og var med å lage. I en liten landsby syd for Firenze jobbet hun sammen med håndverkere som har laget steintøy i førti år.

Bilde

- Det var magisk å få lov å jobbe sammen med disse ekspertene og sette form på drømmene mine. Det fokuset de har på kvalitet og varighet føltes trygt for meg, som er opptatt av bærekraft. Steingods er leire iblandet kvarts, som gjør det hardere enn vanlig leire.

Bilde

Det vil si at Nella Vita-serviset tåler mye, både daglig bruk, oppvaskmaskin og høye temperaturer. Du kan fint lage en crème brulée i de små suppeskålene, eller steke pizza rett på tallerkenen, sier Aina.

Nella Vita passer både til hverdags og fest. Se hvordan du kan dekke julebordet med det lekre serviset:

Bilde

Bærekraft gjennom kvalitet og varighet

Bilde

Utover å formgi praktiske elementer, hjalp de italienske håndverkerne også Aina med å virkeliggjøre ideen om å bruke lin som dekor i overflaten på serviset. Steintøy og lin er mine to favorittmaterialer, og resultatet er en litt ru overflate. Glasuren dekker det meste av strukturen, slik at effekten er mer visuell enn praktisk. Men den stofflige opplevelsen tror jeg er viktig i en hverdag hvor vi tar inn mye informasjon gjennom en kald, flat skjerm, sier Aina.

Dekk til hverdag og fest

Bilde

Resultatet er et formfullt, rustikt servise, som samtidig er rent og minimalistisk i uttrykket. - Nella vita Stoneware kan dresses opp og ned og brukes til både hverdag og fest. Selv om jeg har latt meg inspirere av de italienske bordskikkene er serviset også perfekt til de norske tradisjonene. Fredagstaco, spekemat og pinnekjøtt går like fint som pasta og pizza, sier Aina. For henne handler borddekking mest om atmosfære. - Jeg liker at maten og de som skal spise den er i sentrum. Rettene kan godt være en del av borddekkingen, gjerne sammen med blomster og tente lys. Hvis hovedretten og desserten står på bordet mens man spiser forretten, gjør det litt ekstra for at alle senker skuldrene og er til stede, sier Aina.

Bilde

Hun har også lært noen av sine triks fra sin mor. - Mitt beste tips er å dekke bordet før du lager mat. Dersom maten ikke er klar når gjestene kommer så gjør det ingenting, de føler seg velkommen likevel. Det har jeg lært av mamma.

Bilde