Slik finner du sengen for deg!

Drømmer du om å sove skikkelig godt? Her er alt du trenger å vite om senger og madrasser.

Hvordan velge seng?

Mange faktorer påvirker søvnkvaliteten din, men en ting er sikkert: Sengen din spiller en stor rolle. Vi tilbringer mye tid i sengen gjennom et langt liv. Faktum er at de fleste av oss tilbringer ca.1/3 del av livet i sengen. Tar du godt vare på den nye sengen din, vil du ha glede av den i mange år fremover.

Fagmøbler selger senger i alle kategorier og prisklasser. Alt fra kontineltalsenger, til rammemadrasser og senger med oppbevaring. Vi har også en stor mengde tilbehør til seng, slik som leselamper, sengegavl og sengebenk. Under her tar vi for oss hele prosessen ved innkjøp av ny seng: hvordan velge seng, de ulike senge- og madrasstypene og hvordan vedlikeholde sengen din.

Når er det på tide med ny seng?

Odel Tind seng fra Fagmøbler

Hvis du har hatt sengen din i mer enn ti år, kan det godt hende at den har gjort sitt. En god seng har nemlig en levetid på mellom ti og femten år. Overmadrassen bør du bytte så ofte som hvert femte år, da det er delen som er nærmest kroppen vår, og derfor blir fortere slitt.

Hvilken seng skal jeg velge?

Ulike senger dekker ulike behov, og det kan være vanskelig å vite hvilken du skal velge. Under her kan du lese om de ulike sengeløsningene man kan velge:

Kontinentalseng

Kontinentalseng er en kategori som består av flere lag med madrasser og er således noe høyere enn tradisjonelle senger. Sengen gir et luksuriøst uttrykk og er sengen for deg som vil ha den optimale komforten. En kontinentalseng består av en bunnramme, en hovedmadrass og en overmadrass på topp. Finnes i en rekke kvaliteter og utførelser. På kontinentalsengen kan du velge ulike tekstilfarger og bein, slik at stilen passer perfekt inn på ditt soverom. Du kan også kjøpe tilvalg som sengegavl, slik at det er mer behagelig å sitte oppreist i sengen.

Ønsker du en estetisk seng med ekstra god liggekomfort anbefaler vi at du kikker nærmere på denne kategorien. Se alle våre kontinentalsenger her.

Odel sengeløsning

Regulerbar seng

Ved behov kan du også kjøpe en regulerbar kontinentalseng, som gir deg muligheten til å heve og senke sengen med fjernkontroll eller app. En justerbar motorisert seng er perfekt for deg som ser på tv og liker å lese i sengen. Med den medfølgende fjernkontrollen kan du justere rygg og eller fotende i den posisjonen som er optimal for deg. Leveres i mange kvaliteter og utførelser.

Se alle våre regulerbare senger her.

Odel regulerbar seng

Rammeseng

Her får du seng og madrass i en og samme enhet. På en rammeseng er madrassen festet i en ramme. Alt du trenger å gjøre er å skru beina på rammen i bunnen og velge en god overmadrass. Rammesengen er robust og plasseffektiv, og ofte noe rimeligere enn en kontinentalseng. Skru på ben og du har en komplett seng. Leveres i mange ulike kvaliteter.

Sengeløsning med oppbevaring

Som et alternativ til ben, kan man få sengen levert med en oppbevaringsløsning. Den er et godt valg som gir verdifull oppbevaringsplass. Hos Fagmøbler har Odel Foss og Odel Bre mulighet for oppbevaring.

Odel seng med oppbevaring

Vendbar madrass

Har du en fast seng du ønsker å beholde, kan du legge en vendbar madrass i sengen din. Finnes i veldig mange ulike kvaliteter, tilpasset ditt behov. Over madrassen, legger du en overmadrass for ekstra god komfort.

Køyseng fra Fagmøbler

Hvordan velge madrass

I tillegg til valg av seng, må man også ta stilling til flere valg når det gjelder madrass. Man kan velge fasthetsgrad, fjærsystem og stopningsmaterialet. I tillegg kan man også velge å ha en overmadrass over madrassen for å øke komfort, støtte og bedre hygienen.

Hard eller myk madrass?

På de aller fleste av våre modeller kan du selv velge hvor fast madrassen skal være. Du kan velge myk, medium, fast eller ekstra fast. Det er flere faktorer som spiller inn når du skal velge fasthetsgrad:

Kroppsfasong

Kroppsfasong, høyde, vekt og liggestilling er også faktorer som må være med i vurderingen. Hovedregelen er: Jo tyngre du er, jo fastere seng bør du ha. Men det viktigste er likevel å teste før du kjøper seng og madrass.

Sovestilling:

I tillegg til vekten din, spiller også sovestillingen din inn på valg av madrass. Er du for eksempel en magesover, bør du du velge en fast og hard madrass for å unngå unødvendig belastning på kroppen. Når du ligger på siden eller på ryggen så skal det være en mest mulig rett linje fra nakke, gjennom ryggsøyle og ned til knær.

Vi anbefaler at du kommer innom en av våre butikker og tester ut de forskjellig variantene og samtidig får gode råd av vårt kyndige personale.

Fjærsystemer

Pocketfjærer

Dette er antakelig den mest benyttede fjæren. Den finnes i en rekke forskjellige utførelser, men felles for de alle er at hver fjær er sydd inn i en individuell pose slik at maksimal trykkavlastning oppnås.

  • Standard pocketfjær har en «tønneform» som er sydd inn i en pose.
  • Progressive pocketfjærer finnes i flere utførelser. Noen er smale i toppen og tykkere på midten og andre er timeglassformede. Felles er at de er fastere i bunnen og mykere i toppen.
  • Multipocket har mindre diameter enn tradisjonell pocketfjær. Det gir flere fjærer på tilsvarende liggeareal, noe som gir enda bedre trykkavlastning.
  • Nivåpocket. Her er annen hver fjær høyere enn de andre noe som gir en fin mykhet i overflaten.
LFK fjærer

Kalles ofte spiralfjær og er gjerne fastere enn en pocketfjær. Fjærene er «flettet sammen» og ved belastning vil trykket fordeles over et større område og ikke like individuelt som en pocket fjær. Denne fjærtypen benytter man gjerne på enklere senger og i noen tilfeller i bunnrammen på en kontinentalseng.

Bonell fjærer

Dette er den rimeligste varianten av fjærsystemer og er også en type spiralfjær. Fjærene er også her flettet sammen, er grovere og gir ikke like god trykkavlastning som en pocketfjær. Også denne benyttes gjerne i de lavere prisnivåene og da gjerne som en bunnfjær.

Soneinndeling

Mange av modellene har sonesystemer for optimal liggekomfort. Dette sikrer riktig støtte til hele kroppen. De fleste er bredere over skuldre og hofter og sonesystemet sikrer at alle deler av kroppen får optimal og riktig støtte. Det kan eksempelvis være 5 soner i en madrass. Kom innom en av våre butikker for å prøve deg frem.

Stopningsmaterialer

Over fjærene er det ett eller flere lag av stopningsmaterialer. Her finnes mange ulike kvaliteter og forskjellige prisklasser. Vi vil her snakke litt om de vi benytter hos Fagmøbler.

Latex

Finnes i forskjellige kvaliteter.

  • Naturlatex har den høyeste andelen av naturgummi og ventilerer svært godt. Samtidig oppleves materialet som mykt og komfortabelt.
  • Det finnes også syntetisk latex med mindre andel naturgummi. Også disse variantene har gode puste- og komfortegenskaper.
Standard Skum

Finnes også i forskjellige kvaliteter og er det mest benyttede stopning materialet. Fagmøbler benytter skumvarianter med gode puste- og komfortegenskaper.

IntelliGel®

Svane® leverer madrasser med IntelliGel®. Materialet har de fysiske egenskapene til både faste og flytende stoffer, noe som gir IntelliGel® fordelene av å være myk og fast på samme tid. Gelmaterialet er formet i et rutenett som er konstruert for både å støtte, og å gi etter for press.

Overmadrass

Overmadrassen har mange funksjoner. Valg av overmadrass vil øke både komforten påvirke din opplevelse av sengen. Velg en overmadrass som har ønsket fasthetsgrad, spenst og tykkelse – enkel eller polstret. Den komplimenterer hovedmadrassen og optimaliserer søvnen din og transporterer vekk fukt. I tillegg sørger den for komfort, støtte og god hygiene. Det gir deg vesentlig bedre komfort, samt at det øker levetiden på sengen din.

Vi anbefaler en overmadrass, uavhengig av hvilken type seng du velger.

Svane seng

Hvor stor seng bør jeg ha?

Livsfasen du befinner deg i spiller inn på valg av størrelse. Har du små barn, er sjansen stor for at du får besøk i løpet av natten. Da kan det være deilig at sengen har god plass. Å sove uforstyrret er tross alt en av de største suksessfaktorene for å oppnå optimal søvn. God plass i sengen kan også vært lurt selv om det er hyggelig å ligge tett inntil kjæresten. På den måten vil du ikke merke bevegelsene fra den andre like godt. Sover du alene, kan du gå for akkurat den størrelsen som passer deg og soverommet ditt best.

Mål gjerne opp hvor stor seng du har plass til på soverommet før du tar en titt i butikken. Vi står klare til å hjelpe deg!

Svane seng på hytta

Kategorier